Den gamle by
Foto: Den Gamle By

De aarhusianske museer er stærkt repræsenteret, når man kigger på besøgstallene for 2018 som Danmarks statistik netop har offentliggjort. Vi har gravet lidt i tallene og fundet frem til børnenes favorit museum. Det kommer ikke som en overraskelse, at det er i Aarhus og ikke København børn og unges foretrukne museum ligger.

Det kan godt være at navnet lyder gammelt, men det er publikummet absolut ikke. 103.273 børn og unge kan ikke tag fejl, Den Gamle By er et kæmpe hit. Det placerer det aarhusianske købstadsmuseum på en klart første plads, over det mest besøgte museum for børn og unge. På anden pladsen finder vi det sjællandske museum Louisiana Museum for Moderne Kunst, der kan bryste sig af et børn og unge besøgstal på 75.851. Det giver Den Gamle By et forspring på over 27.000 besøgende.

Med andre ord dominerer Den Gamle By listen foran prominente navne som Arken, Vikingeskibs Museet og ikke mindst det skrigende fravær af Nationalmuseet. Det er selvfølgelig svært ikke at sige Den Gamle By uden at tænke på jul og barndomsminder, bl.a. takket været DRs legendariske familie julekalender – Jul i Gammelby.

Den gamle by jul
Foto: Michael Frederiksen, Børnenes Aarhus

Mere end bare Jul i Gammelby

Julen er langt fra det eneste at komme efter i Den Gamle By, ifølge Teddy Harpsøe Vendeltorp er ”heste og høns et must!” når ham og datteren Ebba er på besøg i byen. Familien Vendeltorp har sågar en fast rute som de altid benytter sig af.

Foruden dyrene trækker det levende museum også folk ind i husene. ”Personligt kan jeg godt lide at sætte mig ned på høkassen i købmandsgårdens køkken og snakke med køkkenpigerne, imens Ebba kigger sig lidt omkring” siger Teddy. Derudover er børnehaven i den nye 70er bydel også et stort hit hos familien.

Det er dog ikke kun Teddy og familien som er glade for den nye bydel. ”Vi har faktisk især hygget os med den nye 70’er bydel, hvor vi har kunnet vise børnene, hvordan f.eks. deres forældres børnehave har set ud” siger Maren kiralfy broe, der også pointerer, at hendes yngste var glad for at opleve Bent J ” sådan et sted har han jo aldrig været.” afslutter Maren Kiralfy Broe.

Moesgaard museum
Foto: Michael Johansen; Foto/medie afdelingen Moesgaard; 13. Februar 2018

Andre aarhusianske museer topper også listen

Den Gamle By er bestemt ikke det eneste aarhusianske museum som hitter i top-5 hos børn og unge. På en flot 3. plads finder vi Moesgård Museum med et børn og besøgstal på 71.056 efterfulgt af kunstmuseet Aros på 4. pladsen med et børn og unge besøgstal på 68.793.

Man kan vel heller ikke sige Aros uden samtidigt at komme til at tænke på den farverige regnbue på taget skabt af Olafur Eliasson, der giver den mest fantastiske udsigt udover Aarhus. Det er langt fra det eneste trækplaster som har lokket børnene og deres familier til Aros i 2018.

AROS regnbuen
Foto: ARoS

Aros har nemlig igennem de sidste par år arbejdet målrettet med netop at styrke deres formidlingsaktiviteter til den yngre målgruppe og deres familier ”Hvad enten der er tale om de nu faste tilbud såsom Familieture, Kreative familie workshops og kunst Jagt eller rækken af opgaverelaterede aktiviteter i museets særudstillinger, så flyttes børnene fra at være passive modtagere til at være aktive deltagere. Alt sammen foregår i en uformel atmosfære, hvor alle føler sig velkomne, og det er børnene der er eksperterne.” siger Formidlingsudvikler hos Aros Anne Mette Høncke.

Muligvis kan Aarhus ikke længere kalde sig for kulturhovedstand. Men at børnenes favorit museum ligge i Aarhus, er muligvis en endnu bedre titel at bryste sig af. Foruden Aarhus er andre jyske byer på top-10 bl.a. Esbjerg og Skagen.

Børn og unges Top-10 – 2018

1 – Den Gamle By – 103.273 besøgende – Aarhus
2 – Louisiana Museum for Moderne Kunst – 75.851 besøgende – Humlebæk
3 – Moesgård Museum – 71.056 besøgende – Aarhus
4 – Aros – 68.793 besøgende – Aarhus
5 – Arken Museum for Moderne Kunst – 56.282 besøgende – Ishøj
6 – Tirpitz Stillingen – 49.796 besøgende – Blåvand
7 – Rosenborgsamlingen – 45.051 besøgende – København
8 – Vikingeskibsmuseet – 33.440 besøgende – Roskilde
9 – Fiskeri- og Søfartsmuseet /Saltvandsakvariet – 32.247 besøgende – Esbjerg
10 – Kystmuseet Skagen – 28.412 besøgende – Skagen

 

Sådan har vi gjort – Vi vil skabe gennemsigtighed i mediebilledet

Artiklen bygger på tal fra Danmarks statistik. Vi har taget udgangspunkt i tallene, der viser de forskellige museers besøgstal hos gæster under 18 år, hvor det ikke indgår i undervisningssammenhæng. Vi har taget udgangspunkt i selve besøgsstedet, da nogle museer har aktiviteter fordelt udover flere adresser.

Vi har hentet udtalelser fra Aros, samt lavet en brugerundersøgelse i Facebook gruppen Børnenes Aarhus, hvor vi har brugt citater fra børnefamilier, der har besøgt Den Gamle By.

Kilder

Danmarks statistik: https://www.dst.dk/da/Statistik/emner/kultur-og-kirke/museer-og-kulturarv/museer
Den Gamle By:https://www.dengamleby.dk
Aros: https://www.aros.dk
Moesgaard Museum: https://www.moesgaardmuseum.dk
Børnenes Aarhus Facebook gruppe: https://www.facebook.com/groups/Bornenesaarhus/396062364456540/?comment_id=396660574396719&reply_comment_id=397531574309619&notif_id=1557995626395139&notif_t=group_comment_mention