Anja Takacs - Perleleg boganmeldelse
Foto: Børnenes Aarhus - Anja Takacs - Perleleg boganmeldelse

sponsoreret indhold.
Bogens navn siger næsten det hele, det skal være en leg at lave perler. Anja Takacs bog Perleleg omfavner netop legen med perlerne, hvor størstedelen af alle mønstre udformer sig i 3D motiver. Man kan faktisk godt kalde sig sin egen lille legetøjsmajer, da 3D figurerne indbyder til leg.

Perleleg er fyldt med billeder, som netop inviterer til, at vi leger med perlerne. Perler er pludselig ikke kun noget vi ”bare” lige stryger og hænger op som et billede, eller til en uro. Det er noget vi rent faktisk kan lege med og bruge som fin dekoration i hjemmet.

Vi kommer ikke udenom at et førstehåndsindtryk af en bog, gør at vi ret hurtigt vurderer om den skal med hjem eller ej. Mit første håndsindtryk er godt, bogen er visuelt flot, rummer mange billeder og er indbundet med hårdt omslag.

3D Perler, er det for børn?

3D perlemotiverne varierer i sværhedsgrad. Da bogen kom hjem fra Rito.dk, var min første tanke om motiverne var for svære for drengene, som er 7 og 9 år. Som voksen nyder jeg selv at lave perler, men det er gerne noget jeg gør sammen med mine børn. Med andre ord, det er en hyggestund for hele familien. 

Sværhedsgraderne kommer primært til udtryk ved måden, figurerne skal samles på. Ved den ene metode skal der bruges lim og den anden metode er et klik-system. Min erfaring er at klik-systemet godt kan være meget svært for mine drenge, de bliver utålmodige og så knækker nogle af perlerne af.

Med lim kan de bedre håndtere det, men med hjælp. Har du et barn/børn, som er meget kreative og rolige, så passer sværhedsgraden sikkert rigtig fint. For vores drenge, blev det en udfordring, hvorfor de ikke selv når i mål med mønstrene.

Bogens opbygning

Perleleg er meget klassisk stillet op med indholdsfortegnelse og forord. Bogen rummer også et afsnit med Tips samt et afsnit, hvor du kan læse en strygevejledning.

Alle motiver har en fin lille intro med et stort billede, inden du ledes videre til selve mønstreret, materialeliste og ´Sådan gør du`.

Jeg er faktisk imponeret over at bogen rummer så mange billeder, og finder det bestemt positivt. Billederne fortæller en historie i sig selv, og giver mig som læser en forståelse af, hvad 3D perlemotiverne kan bruges til. Børn får også en lettere forståelse af processen og kan danne sig overblikket over, hvad slutresultatet bliver.

Det kunne være bedre i Perleleg

Man får næsten lyst til at bruge udtrykket, det kan altid blive bedre, men man vil jo gerne opnå det bedste, når man udgiver en bog. Jeg faldt over et par ting, som jeg faktisk savnede. Jeg savnede især en komplet materialeliste, hvor jeg kunne danne mig et overblik over, hvor mange poser perler af hver farve, der skulle bruges. Det savnede jeg, fordi det ville gøre det nemmere for mig, hvis jeg ønskede at kunne lave samtlige mønstre fra Perleleg. Derudover er der et par forskellige redskaber, der bliver brugt, som også kunne være behjælpeligt at have i en samlet oversigt.

Mønstrene er rigtig fint illustreret og er forholdsvis nemme at følge. Det kan være lidt svært ved de store mønstre, da de illustrerede perler er meget små. Derudover kan det være svært at se farveforskel nogle gange, jeg er selvfølgelig klar over at farveforskellen illustrerer den farveforskel, der er i virkeligheden. Dog synes jeg godt man kunne gøre farverne lidt mere tydelige, så man lettere kan se farveforskellen.

Sidst men ikke mindst, så savner jeg i den grad en vejledning, der visualiserer, hvordan mønstrene skal laves til 3D motiverne. Under tips fremgår det at Anja Takacs løbende deler vejledningerne på hendes sociale medier. Man kunne med fordel have lavet video-vejledninger på ALLE mønstre, inden bogens udgivelse.

Bedømmelse af bogen Perleleg

Perleleg er en nyfortolkning af leg med perler, en fortolkning vi herhjemme er vilde med. Alt i alt, er det en rigtig god kreabog, som giver mulighed for mange hyggestunder for hele familien. Hyggestunder, som ikke kun er der under ”byggeprocessen”, men også mange timers leg efterfølgende.

At lave sit eget legetøj, smykkeskrin eller pynt til fødselsdagen, er bestemt et hit for store og små. 

Bøgen kan købes hos Rito.dk

Det skal du bruge i Perleleg 

  • Lim fx en limpistol.
  • Firkantede plader 
  • Runde plader (Store samt små) 
  • Hama Perler (midi i forskellige farver)

Oversigt over Perlemotiver i Perleleg bøgen

Smykkeskrin Med Ballerina
Smykkeskrin Med Flamingo

Dyreæske Med Zebra
Dyreæske Med Panda
Dyreæske Med Leopard

Rulleand

Så er der serveret! – Jordbær og Kirsebær
Så er der serveret! – Skærekager
Så er der serveret! – Cupcake
Så er der serveret! – Lagkage Med Fad
Så er der serveret! – Tal Med Lys
Så er der serveret! – Minilagkage Med Lys
Så er der serveret! – Etagere (Etage kagefad) 

Sæt Fart På Perlerne – skinner Til Bilbane
Sæt Fart På Perlerne – Bil
Sæt Fart På Perlerne – Racerbil
Sæt Fart På Perlerne – Politibil
Sæt Fart På Perlerne – Lyssignal
Sæt Fart På Perlerne – Bus
Sæt Fart På Perlerne – Garage
Sæt Fart På Perlerne – Træer

Ohøj Skipper! – Rød Papegøje
Ohøj Skipper! – Gul Papegøje
Ohøj Skipper! – Fuglebur
Ohøj Skipper! – Skattekiste Med Guldmønter
Ohøj Skipper! – Piratskib Ohøj Skipper! 

Info om bogen 

Udgivelsesdato: 08-02-2019
Forfatter: Anja Takacs
Sprog: Dansk 
Forlag: People´sPress
Antal sider: 121
Antal: motiver: ca. 26
ISBN13: 9788772009254
Format: Indbundet, hårdt omslag

Kunne du lide denne anmeldelse. Kan du læse flere Perleanmeldelser her: