Vi står spændt på gangen i Musikhuset og venter på at dørene åbnes. Det er vores første tur i teatret med den ældste og vi er sikkert mere spændte end han er. Forestillingen som skulle blive vores teaterdebut var Arternes Oprindelse, som på humoristisk, enkel og historisk vis fortæller om evolutionen, fattigdom, kedelige voksne og selvfølgelig Mary Anning.
Arternes Oprindelsen, en fortælling om Mary Anning
Vi er fra start ikke i tvivl om, hvem teaterstykket handler om. Med en tydelig barnestemme som fortæller, bliver vi hjulpet igennem stum-forestillingen, som med lyd og musik fanger os. Hovedpersonen, den unge pige Mary Anning, der som 12-årig i 1811 finder det første icthyosaurus skelet, leder os videre til arternes oprindelse, uden at blive for naturvidenskabeligt.
På fantastisk vis er vi aldrig i tvivl om at Mary Anning er noget helt særligt, hun er simpelthen født til at udrette noget stort. Mary Anning er selvstændig, sej og med et glimt i øjet. Et glimt som tydeligt kommer til udtryk gennem kropsbevægelsen og den fantastiske maske.
Enkelhed er til tider storhed
Forestillingen er faktisk meget simpel og enkel. Kulisserne ser ikke ud af det store, men rummer alligevel en magisk magi, som får smilet på børnenes læber frem. Vores personlige favorit var dog ikke kulisserne, men de utroligt flotte masker og skuespillernes evne til at udtrykke følelser med kroppen (Tydeligvis en voksen kommentar).
Med børneperspektiv fra en dreng på 7 år
Den sande anmelder er jo egentlig vores den ældste på 7, som vi havde med. Derfor har jeg lige tjekket op med ham.
– Hvad handlede stykket om?
“Pige der graver efter fossiler”
– Hvad var godt?
“Det var sjovt og godt, men også lidt kedeligt på et tidspunkt, noget var også mærkeligt”
(Her har jeg ikke lige citeret ham direkte, for det ville simpelthen afsløre for meget)
– Synes du andre børn os skal se det?
“Ja, for det var sjovt, men nok ikke et barn på 2 år, for det kan godt være uhyggeligt”
– Man skal faktisk være 7 for at se den.
“Skal man? (Store øjne og et yderst chokeret ansigt), altså én på 5 kan os godt se det”
Stemning, service og komfort
Det er noget helt særligt at komme i teatret og helhedsoplevelsen rummer altså noget unikt. Vi træder ind i en duft af kulisser, udklædningstøj og gammelt – selvom gammelt måske ikke lyder særligt charmerende, var det yderst charmerende.
Vi fandt 3 pladser, som bød på forede stole og dermed rimelig komfort. 10 minutter før teaterstykket skulle starte, var der lige en kort besked, hvor vi på høflig vis fik vejen til toilettet at vide, mulighed for gratis aflåst garderobe og at salen er 100% telefonfri. Så her skal telefonen enden være slukket eller på flytilstand.
Stemningen i salen var fantastisk, her var plads til latter, lidt forklarende snak til børnenes mulige spørgsmål og stilhed.
Bedømmelse
Der var ingen tvivl om at teaterstykket fangede vores barn, men også andre børn, som med latter, smil og stirren var godt opslugt af fortællingen om Mary Anning. Med undtagelse af en kedelig stund, hvor der var særligt fokus på følelserne, var vores søn optaget hele vejen igennem. Dog var den kedelige/rolige stund også med til at give børn og voksne, muligheden for at stoppe lidt op og tænke over, hvad der egentlig sker.
Helhedsoplevelsen var god. Prisen er god, længden er passende, stemningen er hyggelig, forestillingen er humoristisk og i familiehøjde. Alt i alt, en rigtig god oplevelse for os alle sammen. Derudover er det simpelthen genialt at det hele afsluttes med en 8 meter lang sandkasse, hvor man selv kan begive sig i Mary Annings fodspor og grave efter skeletter.
Vi giver Arternes Oprindelse 4 ud af 5 stjerner, for selvom vi som forældre er oppe at køre, så er den ældste tydeligvis ikke helt ligeså begejstret som os. Han er bestemt fan, men fan til en 4’er.